Mun och tandhygien

Att ha en bra munhygien är något som eftersträvas både av dig själv och av din omgivning. Förutom att en dålig munhygien utifrån ser dåligt ut rent kosmetiskt så ger den också ifrån sig en frän och illaluktande doft. Tandhygien innebär helt enkelt att man eftersträvar att hålla tänderna fräscha och friska.

För att ha en god munhygien krävs det att man tar hand om sina tänder på rätt sätt. Det vanligaste är att man använder en tandborste med tandkräm på vilket i stort sett är standard i familjer runt om i västvärlden. Eftersom det kan vara svårt att komma åt emellan tänderna är det bra att använda tandtråd då och då för att få ut matrester och annat som så småningom drar till sig karies och liknande som skadar tänderna. Tandkrämen brukar alltid innehålla fluor som ser till att ta död på så kallade tandtroll i munnen, förr fanns det till och med så kallade tandhygienister eller “flourtanter” som reste runt bland skolor och andra platser för att se till att alla fick i sig fluor för att på så sätt motverka dålig mun och tandhygien i munnen.

Förutom att borsta tänderna och att använda tandtråd kan det också vara bra att tugga så kallade fluortuggummin, det är en ganska smidig lösning eftersom det är gott samtidigt som det är bra för tänderna och ger en bra andedräkt. Det är även viktigt att se till att man inte äter socker för mycket, socker är nämligen den största boven i dramat när det kommer till orala åkommor såsom tandsten och karies och det kan leda till att man får hål i tänderna. Man bör egentligen alltid borsta tänderna eller inta ett fluortuggummi efter att man har ätit godis. Det finns även fluorskölj man kan skaffa och skölja tänderna med innan man går och lägger sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *