Tandställning

Det är väldigt vanligt att man har sneda tänder under sin uppväxt vilket kan leda till obehag i både kosmetisk mening och när man ska använda tänderna. Dessutom kan det i vissa fall göra ont. Sneda tänder kan bero på många faktorer såsom ärftlighet eller om man biter ihop käkarna mycket när man sover. Har man fått sneda tänder kan det bli aktuellt att man behöver skaffa en så kallad tandställning.

En tandställning är alltså ett hjälpmedel som används inom tandreglering, så kallat ortodonti och finns i lite olika varianter. De kan dels vara fast monterade så att det inte går att ta ur dem själv och det finns andra som man kan ta ut när man äter och så vidare. Det finns också så kallade natt-tandställningar som man endast använder samtidigt som man sover.

Märker man att man har sneda tänder redan som ung är det bra att skaffa tandställning så fort som möjligt, det är nämligen gratis upp tills man fyllt 21 i Sverige. Efter att man fyllt 21 måste man vara i stort behov av dem samt betala för dem. Man bör vara extra noga i att rengöra tänderna om man har en fast tandställning eftersom det är viktigt att se till att det inte fastnar matrester eller liknande i den. Man bör också undvika att äta allt för hårda saker, åtminstone de första veckorna när man precis har fått den.

Tandställningar fungerar på så sätt att de fästs i tänderna och utsätter dem för ett tryck i den motsatta riktningen mot var de sneda tänderna pekar. Det kallas ibland för räls eftersom tandställningen ser lite ut som en tågräls om man ser efter. Efter hand kommer tänderna så småningom om att placera sig i ett rakt läge. Det kan vara jobbigt att ha tandställningen men de flesta upplever att det är värt det i efterhand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *