Vipeholmsexperimenten

I början på 1900-talet var tandhälsan bland befolkningen i Sverige mycket usel, på 1930-talet hade bland annat nästan 100% av befolkningen problem med karies och det gällde även mycket små barn. Politikerna ville därför införa folktandvård i landet vilket föranledde att vissa studier var tvungna att utföras. Man behövde ett visst antal människor för att utföra studier på och det behövde vara minst 1000 personer för att resultatet skulle vara statistiskt säkerställt. Tidigare hade man försökt på fångar och barnhemsbarn men det var svårt att kontrollera vad de åt och dessutom lämnade de ofta experimenten när de blev frigivna eller fick ett nytt hem.

Personerna som blev föremål för experimentet var istället de som var intagna på Vipeholms sjukhus utanför Lund. Här hamnade personer som var så kallat sinnesslöa och utvecklingsstörda från hela landet och här kunde man med lätthet hitta ett stort antal personer som inte hade någon annanstans att ta vägen och där man kunde kontrollera deras matintag. Försökspersonerna delades in i olika grupper där man gav dem olika sorters mat för att se vad det var som gjorde att tänderna blev förstörda. Till en av grupperna delade man ut stora och kladdiga kolor som skulle ätas dagligen vilket till en början uppskattades av de intagna. Kolorna hade tillverkats på så sätt att de skulle vara extra kladdiga i munnen och ha maximal kontakt med tänderna.

Experimenten skedde helt utan anhörigas samtycke och man kunde konstatera att de som ätit kolor hade stora skador på sina tänder. Dessa expriment har haft stor betydelse inom tandvården och i Sverige ledde det bland annat till att man införde så kallat lördagsgodis. Man kom fram till att det var bättre att äta mycket godis en dag i veckan för tänderna än att äta lite dagligen. Experimenten har blivit enormt kritiserade och har lett till mycket debatt om etiska överväganden inom forskningen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *